I en liten porträttserie som vi valt att kalla Fredagsprofilen kommer vi ett antal veckor framöver presentera viktiga personer för vår verksamhet. Kunder, anställda, samarbetspartners och branschorganisationen. 


Vi har som inledning av vår serie valt en ung, begåvad och driftig person. 
Här berättar Jakob Vastamäki sin story.

Jakob Vastamäki heter jag, jag är 21 år ung och driver VMKI Produktion AB. Jag är född och uppvuxen i Östhammar och har alltid haft ett brinnande intresse för att skriva. Därför valde jag att efter högstadiet studera journalistik vid GUC i Uppsala. Under mitt sista gymnasieår hade jag tio veckors praktik på ett produktionsbolag i Stockholm. Där fick jag testa på att göra det mesta och det var väldigt lärorikt. Jag gjorde research, skrev manus, fotade, filmade videoredigerade och det var också där som lärde jag mig att dricka kaffe.

Det ska även sägas att samtidigt som jag pluggade på gymnasiet skrev jag en del åt lokaltidningen Östhammars Nyheter.

Efter gymnasiet bestämde jag mig ganska snabbt för att flytta till Stockholm och prova mina vingar på riktigt. Därför startade jag en enskild firma och med hjälp av Roos Redovisning fick jag snabbt ordning på alla papper och Malin var även ett stadigt bollplank under uppstartsfasen.

Sedan dess har allting gått i ett rasande tempo och jag har fått producerat massvis med film åt en mängd olika företag, däribland Unibet, Brandskyddsföreningen, Dockteatern Tittut och Universal Music. Ett projekt som jag är väldigt stolt över, och som också har lokal anknytning, är dokumentärfilmen om ”Jernets fångar” som spelas i Österbybruk. Jag dokumenterade hela teaterspelet och följde ensemblen under en hel sommar. Läs mer om projektet här.

 

Men jag har inte bara figurerat bakom kameran. Tillsammans med Unibet producerade jag en podcast där jag och Glenn Hysén varje vecka satt och pratade om vad som hänt i sportvärlden. Det var oerhört roligt och podden gästades bland annat av Therese Alshammar, Stefan Holm, Patrick Ekwall, Kevin Walker, Anna Haag, och Tomas Brolin. 


Och när man inte trodde att det kunde bli bättre fick jag ett jobberbjudande som inte gick att tacka nej till. Just nu jobbar jag nämligen med TV-programmet Skavlan (SVT1). Där har jag hand om programmets sociala medier, såsom Facebook, twitter och Instagram. Dessutom producerar jag behind the scenes klipp med gästerna från deras loger. Ni hittar alla klipp som jag gjort på Skavlans YouTube-kanal. 

Men, mitt största fokus just nu ligger ändå på Stockholms Dramatiska Högskola. Efter en väldigt lång antagningsprocess under 2014 blev jag tillslut en av de tio eleverna som kom in på TV-linjen som startade förra hösten. I samband med skolstarten beslutade jag även att lägga ned min enskilda firma och istället starta aktiebolaget VMKI Produktion AB, som Malin sköter med fast hand. Det gör att jag kan fokusera på skolan och Skavlan och Malin får ta hand om alla momsar och lönebetalningar.

Sist men inte minst: media-branschen är verkligen i förändring och inte minst gällande TV. Det känns också som om många företag är rädda för att beställa en film eftersom man har en föreställning om att det ska vara så dyrt. Men det behöver det inte vara enligt mig. Tekniken blir allt billigare att köpa in vilket också gör att det blir billigare att producera. Jag utgår alltid från kundens budget och försöker hitta kreativa lösningar efter de förutsättningarna som finns. Självklart går det att t a ut svängarna mer med en större budget, man kan göra mera påkostade tagningar och så vidare. Men branschen ser trots allt ut som den gör, det gäller bara att anpassa sig.

Och missa nu inte Skavlan ikväll klockan 21.00 i SVT1.
Trevlig filmhelg!

Önskar
Jakob Vastamäki
jakob@vastamaki.se
www.jakobvastamaki.se
073-5886070